Exkurse do Prácheňského muzea a Křižíkovy Elektrárny (20.9.2006)

Pro: třídu 3.A
20.9.2006

Hned po příjezdu viděli žáci u píseckého kostela nečekanou zajímavost: archeologické vykopávky starých hrobů (obr.1), takže si jistě zapamatovali, že k této činnosti se místo krumpáče používají spíš štětečky, lopatičky a pytlíčky na nálezy. V Prácheňském muzeu (obr. 2 a 3) je pak velmi pěkná stálá expozice regionálních dějin od pravěku až po moderní dobu. V suterénu je i expozice o rybolovu a těžbě zlata v Pootaví.

Cestou do Křižíkovy elektrárny jsme to vzali kolem nejstaršího kamenného mostu v Čechách (obr.4). V elektrárně (obr. 5-8) byla k vidění velmi názorná a zajímavá expozice z oboru elektrotechniky včetně Francisovy turbíny (v provozu). Škoda jen, že placená průvodkyně neuměla přečíst svůj výklad ani z papíru. Cestou zpět k autobusu si ti vnímavější jistě povšimli, že jdou kolem zachovalých hradeb královského města Písku (obr.9). U kostela (obr.10) právě brigádníci pod dohledem archeologa dokončovali své "kopáčské" práce.

Zapsali: Mgr. F.Slípka a Mgr. I.Kumstová
Foto: F.Slípka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Dalším používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich zpracováním, používáním a uchování. Více informací naleznete zde.